Між небом і землею

З одного боку, сходи – предмет функціональний, але з іншого – симетричні сходинки, вишукане огородження, плавно вигнуте поруччя – це те, що здатне внести гармонію у будь-який інтер'єр. Дерево, метал, скло, камінь – асортимент матеріалів для сходів великий. Вибір залежить від стилю сходової конструкції, а в деяких випадках її форми.

Різноманітність сходів

Сходи в будинку завжди займали гідне місце. Здавна будинок відбивав навколишній світ. Покрівля була символом неба, яке замикає цей світ, а для зв'язку рівнів житла в будинку, а також для містичного зв'язку землі і неба людина придумала сходи, тому ще з давніх-давен сходи містили в собі особливу символіку і одночасно були архітектурним об'єктом. У дизайні інтер'єру сходова конструкція є однією з ключових деталей, що дозволяє найбільш раціонально виділити зони різного функціонального призначення всередині єдиного простору.

Існує кілька видів сходових конструкцій. Маршові сходи мають таку назву, оскільки складаються з маршів – безперервних рядів сходів, які розділяються майданчиками. Такі сходові конструкції є прийнятними в тих приміщеннях, де немає необхідності економити місце. Кожен марш складається як мінімум із трьох, а максимум – п'ятнадцяти сходинок. Найчастіше їх десять-одинадцять. Якщо конструкція сходів є занадто довгою, має сенс встановити проміжні майданчики, щоб підйом по них не був стомлюючим для людини.

Залежно від висоти та кількості поверхів у приміщенні може бути один або кілька маршів. Конструкції з одним прямим маршем легко споруджуються, а також відрізняються міцністю та зручністю в експлуатації. Багатомаршові сходи часто мають повороти. Варіантів розміщення вигинів сходової конструкції є кілька. Уздовж двох суміжних стін можна розмістити чвертьоборотні сходи (повертається на 90°). Кут повороту напівоборотної конструкції складає 180°, круговий – 360°. Поворотні конструкції досить економічні, оскільки розміщуються вздовж стіни, а також мають привабливий зовнішній вигляд.

Гвинтові сходи – ідеальний варіант у тих випадках, коли у приміщенні місце обмежене. Часто гвинтові сходи встановлюють у місцях, де ходять рідко, наприклад, на цокольних поверхах. Відрізняються гвинтові конструкції кріпленням сходів навколо стовпа чи стійки. Сходинки цих сходів мають клиноподібну форму і розташовуються навколо центральної стійки. Найчастіше вона виконується у вигляді металевої труби. Вузька сторона сходів кріпиться до стійки, а широка - до балясин або стін. Гвинтові сходи найчастіше бувають дерев'яними чи металевими. На відміну від маршових конструкцій, гвинтові не обов'язково розміщувати біля стіни. Вони можуть розташовуватися в центрі кімнати або дещо зміщуватися убік.

Незважаючи на те, що гвинтові сходи не вважаються найбільш зручними, вони популярні завдяки привабливому зовнішньому вигляду та компактності. У нашій країні донедавна гвинтові сходи використовувалися в основному як пожежні та допоміжні сходи. Зараз моделі гвинтових сходів створюються за індивідуальними проектами і більше не виглядають холодними і відчуженими.

Розрізняють похилі несучі балки сходів, які проходять уздовж усієї конструкції, з косоурами або з тятивами. Саме ці конструкції визначають тип кріплення сходів. На косоурній балці, що має пилкоподібну форму, зверху фіксуються сходинки, а з торця, якщо є, підсходинка. Найчастіше такі сходи виготовляються з дерева та використовуються в інтер'єрах, виконаних у стилі кантрі. У тятивних сходах сходинки кріпляться в широкі пази, зроблені всередині балок, що несуть. Такі сходи притаманні класичним інтер'єрам.

 Альтернативним рішенням є конструкція на більцях. У таких сходах кріпильним пристроєм є потужні металеві болти, якими сходинки однієї торцевої сторони кріпляться до стіни, а зовнішні (не прилеглі до стіни) стягуються між собою стрижнями. Сходові конструкції на більцях ажурніші, з боку вони виглядають так, ніби парять у повітрі. Сходи на більцях найчастіше використовуються в сучасних інтер'єрах.

Щодо матеріалів, з яких виготовляються сходи, тут теж є з чого вибирати. Одним із основних матеріалів для сходів є дерево. Найчастіше сходові конструкції виробляють із дуба, бука, сосни або ясена. Наприклад, бук відрізняється високою міцністю, добре піддається техніці, легко шліфується і рівномірно тонується будь-яким відтінком, крім того, даний вид дерева у нас досить поширений. Для створення сходів часто використовують комбінацію декількох матеріалів, наприклад, дерева і металу, мармуру, граніту, скла. Це дозволяє створити модну сучасну конструкцію, яка підійде під певний дизайн інтер'єру і підкреслить індивідуальність його власника.

Будуємо будинок зі сходами

Які ж етапи передують безпосередньому встановленню сходів? Етапу проектування сходів передує етап дизайн-проекту з 3Д-візуалізацією та прив'язкою до реального місця встановлення. При цьому обов'язково враховуються такі основні умови та вимоги: розмір та форма наявного простору для розміщення сходів, дизайн інтер'єру чи екстер'єру, навантаження, які нестиме сходи в процесі експлуатації. Після погодження із замовником слідує етап проектування та конструкторських розрахунків. Головне пам'ятати про те, що сходи є несучою конструкцією і повинні бути максимально безпечними. Тільки після цього можна буде визначити вартість, яка безпосередньо залежить від закладених ще на етапі проектування матеріалів (несучої конструкції, сходинок та огородження).

Замовляти сходи теж краще заздалегідь. Зазвичай сходи обирають ще до початку будівельних робіт, на етапі, коли вже створено дизайн-проект усіх приміщень, і є прив'язка сходової конструкції до того місця, де вони повинні встановлюватися. В цьому випадку вже можна спроектувати та дати технічне завдання на деякі закладні деталі, а також технічні завдання будівельникам для подальшого зручного монтажу сходів. Встановлюють сходи після закінчення чистового оздоблення.

Що означає «безпечні сходи»

А тепер хотілося б розібратися в тому, що ж розуміють під зручними та безпечними сходами? При проектуванні сходів необхідно, щоб усі сходинки в межах одного маршу були однакової висоти та ширини. При створенні сходів відхилення навіть у кілька міліметрів на одній з сходинок може позначитися в кінці сходового маршу, що зробить сходи перекошеними. Крім того, різна висота сходинок нерідко стає причиною травматизму. Необхідні розміри визначають наступним чином: подвоєна висота подступенка (Ь) і ширина проступі (А) мають дорівнювати середньому кроку людини – 2Ь + А = 57–64 см.

Що стосується ширини сходового маршу, вона повинна бути такою, щоб сходами можна було пересуватися, не відчуваючи перешкод. Будівельними нормативами передбачається ширина сходового маршу (відстань від стіни до огородження або двома огорожами) не менше 90 см, а відстань між протилежними стінами – не менше 110 см. При менших розмірах переміщення по сходовому маршу меблів та інших громіздких речей (особливо при поворотах або 180°) буде досить важко.

У деяких випадках допускається ширина сходового маршу до 80 см (при розташуванні сходів у загальній кімнаті, коли відсутні стіни, що захищають). У будь-якому випадку при визначенні загальної ширини двомаршових сходів враховується ширина огорожі та величина зазору між маршами, який повинен дорівнювати десяти сантиметрам.

Другим основним показником при розрахунку сходового маршу є його ухил (крутість), який залежить від ширини та висоти сходинки сходів. У будівельній термінології прийнято висоту сходинки називати «висотою підсходинки», а її ширину – «шириною проступи» або «звісом». Вибір цих розмірів залежить від багатьох факторів, але в будь-якому випадку вони повинні бути такими, щоб користування сходами було зручним та безпечним. Це означає, що ширина проступу та висота підсходинки повинні відповідати середній довжині кроку людини. Тобто можна сказати, що для зручного переміщення сходами необхідно, щоб підтримувалося співвідношення між відстанню, на яку людина піднімається або опускається, і відстанню, на яку вона пересувається вперед. Це співвідношення і визначає крутість (ухил) сходів, які повинні бути такими, щоб відношення висоти маршу до його горизонтальної проекції становило 1:2 – 1:1,75 (тобто було в межах 30°). У будь-якому випадку ухил сходів не повинен перевищувати співвідношення 1:1,25 (40 °), так як при ухилі більше 1:1 (45 °) спускатися буде не зовсім зручно і навіть небезпечно. Виходячи з вищевикладеного, можна зробити не зовсім правильний висновок, що чим більше ширина проступу, тим краще. Це правило цілком і повністю застосовується для умов безпечного пересування сходами. Але якщо ширина проступу виходить за межі пропорційності кроку людини, то незважаючи на те, що сходи мають малий ухил, користуватися нею не зовсім зручно. При переміщенні такими сходами людина змушена буде робити крок ширше природного, щоб нога отримала достатню опору.

Також мають бути враховані усі можливі особливості експлуатації. Наприклад, якщо в будинку є маленькі діти, то, крім звичайного поруччя, для них роблять додаткові. Для людей похилого віку поруччя дублюють на стіні.

Гардероб для сходів

Поруччя є не менш значною частиною сходів, ніж самі сходові марші. Вони сприяють безпечному та зручному переміщенню сходами, утримують людину від падіння. Виходячи з умов безпечного переміщення сходами, марші, що мають більше трьох сходинок, обов'язково огороджуються поруччям. Крім того, ця деталь сходів ще є незамінним декоративним елементом.

Для виготовлення перил застосовують різні матеріали: метал (перила з нержавіючої сталі, алюмінієві, ковані, сталеві), дерево, пластик, камінь, бетон. Часто практикується комбінування кількох видів матеріалів.

Балясини – стовпчики підтримки поруччя, як і інші елементи сходових огорож виконують функцію захисту і декоративну функцію. Вони заповнюють собою сходові огорожі і цим запобігають можливості падіння зі сходів. Балясини найчастіше є основною окрасою сходів. Їхній зовнішній вигляд надає сходам неповторного колориту, формує свій стиль. Для їхнього виготовлення використовують такі матеріали, як дерево, метал, камінь.

Зазвичай поруччя скріплюють між собою огорожу. Однак поруччя виконують кілька функцій, серед яких одна з основних – це зручність пересування сходами. Саме на поруччя можна спертися при ходьбі сходами. Тому найчастіше їх кріплять додатково на стіни, а для дітей обладнуються спеціальні поруччя, які встановлюють на висоті відповідно до їх зрісту.

Найчастіше поруччя виготовляють із дерева чи металу. У зв'язку з тим, що їх постійно торкаються руками, вони мають бути приємними на дотик і легко чиститись. Зазвичай для тривалої служби поруччя покривають захисними розчинами. До поруччя пред'являються такі вимоги: висота не нижче 900 мм та поруччя має витримувати навантаження 120 кг на пог. м.

  Зазвичай вибір тієї чи іншої сходової конструкції залежить від стилю інтер'єру всього приміщення. В одних випадках сходи можуть бути «родзинкою» обстановки, акцентуючи на себе всю увагу, в інших – зливатися із загальним тлом інтер'єру і не особливо виділятися.

Витончені сходи в класичному стилі відповідають вимогам інтер'єру, насиченого ліпниною або обробленого дерев'яними панелями. Класика передбачає використання значної кількості архітектурних деталей: волют, фітингів, радіальних поручнів, прикраси тятиви та інших елементів різьбленням та розписом. У цьому стилі можуть бути використані різні елементи декорування.

Конструкції «кантрі» сходів відрізняються своєю різноманітністю. В одному випадку сходинки досить зробити з обтесаних сокирою брусів і покласти їх на колоди. Можна зупинити свій вибір на сходах зі складними конфігураціями маршів, що переходять з однієї площини в іншу, які декорують під середньовіччя, використовуючи для дизайну темні дерев'яні сходи з ефектом старовини у поєднанні з солідними балясинами.

   Якщо немає бажання наголошувати на якомусь напрямку в інтер'єрі, найкраще створити сходи в нейтральному дизайні. Цей стиль не обмежується конкретними вимогами певних конструкцій чи матеріалів, єдиною умовою є відмінна якість. При будь-яких змінах обстановки, використанні екстравагантних аксесуарів такі сходи не виглядатимуть чужорідними.

  Сходи в сучасному стилі хай-тек виконуються в основному з металу та скла. Зазвичай ці матеріали комбінують, наприклад, скляні сходи та металеві перила, поруччя або навпаки. Для хай-тека характерне больцеве кріплення сходинок.

    Що стосується вибору кольорової гами для сходової конструкції, то слід звернути увагу на те, що глибокий насичений колір надає сходам (та й всьому будинку в цілому) строгість і монументальність. Подібні сходи завжди покриваються лаком, що народжує на поверхні мерехтливий дзеркальний відтінок. Світле дерево має велику варіативність. Воно лакується, тонується, повністю покривається фарбою або залишається без покриття як проста дошка. Сучасні тенденції до створення світлих, просторих інтер'єрів передбачають сходи світлих тонів, не виключаючи яскравих контрастних деталей. Бажано, щоб колір сходів збігався із кольором міжкімнатних дверей. Також особливу красу огорожі, балясинам сходів надають різьблені елементи: дерев'яні скульптурки, поєднання дерева з металом або куванням.

Від чого залежить вартість сходів?

Вартість сходових конструкцій залежить від якості матеріалу, складності та якості його обробки, якості лакофарбових матеріалів, складності установки на об'єкті. У зв'язку з тим, що сходи виготовляються не на один рік, слід купувати якісний виріб. Хороша компанія навряд чи пообіцяє зробити сходи в екстремально короткий термін з тієї причини, що існує черга на замовлення, а кількість справді добрих майстрів, як правило, обмежена. При авральному підході в кращому випадку доведеться більше заплатити, в гіршому - можна розчаруватися або зривом термінів, або гнітючою якістю сходів.

Зараз на ринку представлені вироби як українських, так і зарубіжних виробників. Вітчизняні компанії зазвичай виготовляють сходи на замовлення, підлаштовуючись під характеристики клієнта, а закордонні компанії постачають готові вироби на наш ринок. Замовлення сходів за кордоном обійдеться значно дорожче.

 

Київ, вул. Ушинського, 13-А +38 (044) 495 1984 +38 (067) 783 5584 office@grande-forge.com.ua